Sügis on aeg, mil toataimed, kes suvehooajal on saanud nautida värsket õhku ja päikesepaistet õues või terrassil, tuleb tagasi tuppa tuua. Sel perioodil muutuvad kasvutingimused drastiliselt: väheneb päikesevalgus, välistemperatuur langeb ja toas muutuvad tingimused kuivemaks. Toataimede hooldamine sügisel vajab seetõttu erilist tähelepanu, et taimed saaksid uue olukorraga kohaneda ning kevadpäikese saabumiseni hästi vastu pidada.

Toataimed tuppa tagasi: õigel ajal ja ettevaatlikult

Kui öised temperatuurid hakkavad langema 10 kraadist madalamale, on aeg tuua toataimed õuest tuppa. Enne tuppatoomist:

  • Kontrolli kahjurite olemasolu: vaatle hoolikalt taimede lehti, varsi ja mullapinda. Kui märkad putukaid, mune või kahjustusi, pese taimed õrnalt sooja seebiveega või kasuta sobivat kahjuritõrjevahendit. Paiguta taimedele ja nende lähedusse liimpüünised ja kontrolli neid iga päev, et tuvastada ning püüda kahjureid. Looduslike taimehoolitsejatega pritsimine aitab kahjurputukaid tõrjuda ja taimi tugevdada, et need kahjuritele-haigustele vastupidavamad oleksid. Taimehoolitsejad sisaldavad aed-liivatee ja põldosja naturaalseid ekstrakte. Sama eesmärki täidab Neem Vital sprei, mida valmistatakse troopilisest neemipuust.
  • Puhasta taimed: kui taimed said suvel väljas tolmuseks, võiks nad õues korralikult veega üle loputada. See eemaldab lehtedelt mustuse ning aitab taimedel tuppa tagasi kolides paremini hingata.

Istuta vajadusel ümber

Sügisel võib taimi ümber istutada, kui seda on vaja. Näiteks kui taim on suve jooksul palju kasvanud ning juured kasvavad potist välja või läbi, tuleks ta suuremasse potti ümber istutada.

  • Vali sobiv potisuurus: liiga suur pott ei ole alati parim lahendus – vali uus pott, mis on eelmisest vaid üks-kaks suurust suurem.
  • Sobiv muld: kasuta taimeliigile vastavat mulda – näiteks kaktustele ja sukulentidele spetsiaalset kaktusemulda, orhideedele orhideemulda jne.
  • Drenaaž: ära unusta panna potti põhja drenaažikihti, näiteks kergkruusa, mis hoiab ära liigse niiskuse kogunemise ja juurte mädanemise.
  • Kasuta taimepottides mullapinnal perliiti. Perliit on valget värvi ja aitab taimelehtedele valgust peegeldada.

Kas ja kuidas väetada?

Piira väetamist: sügisel ja talvel on taimede kasv aeglasem ning nad ei vaja nii palju toitaineid. Väetamisest võib täielikult loobuda või vähendada selle sagedust kord kuus väetamisele. Mõned taimed, kes oma päritolupaigas talvel ei puhka, vajavad siiski regulaarset väetamist. Väetamist vajavad troopilisest piirkonnast pärit taimed, näiteks draakonipuud jt. Samuti vajavad väetamist taimed, kes talvel õitsevad: jõulutäht, alpikann, kalla jt. Taimed, kes on müüja poolt istutatud turbasesse mulda, vajavad samuti lisaväetamist, sest turbas pole toitaineid.

Väetamiseks võid valida kas vedelväetise, mida on lihtne kastekannu doseerida, aga ka kastmisväetise, mille graanulid peab vees lahustama. Kastmisväetis on soodsama hinnaga ja ka keskkonnahoidlik valik, sest väikesest 300 g topsist saad vees lahustades suure koguse väetist. Võid taime juurde potti torgata ka väetisepulgad, millest toitained aeglaselt vabanevad – nii säästad aega ja võid vahepeal väetamise lausa ära unustada. Samal põhimõttel töötab Toalillede toitelahus, mille ampulli saab taime kõrvale potti suruda.

Kui mõni taim hakkab siiski kiratsema, kasuta turgutuseks Merevetikaekstrakti lahust: 50 ml/1 l vee kohta iga 7 päeva tagant. Samal põhimõttel saab kasutada ka Ümberistutus-juudumisväetist.

Suvel õues või terrassil olnud taimed peab mõnikord sügisel ümber istutama, kui pott on kitsaks jäänud.
Kui jälgid taimi tähelepanelikult ning kohandad nende hooldust vastavalt uutele tingimustele, on taimed terved ja lopsakad.
Loe ka neid artikleid: