Tähtis on, et hooldaksid okaspuid enne talve tulekut. Kui külmad käes, on juba hilja, sest külmunud maasse ei saa vajutada taimetugesid, samuti on hilja oksi lumeraskuse käes murdumise eest kaitsta, kui lumi on juba puudele sadanud. Seepärast asub tark aednik oma okaspuude eest hoolitsema juba suve lõpul.

Pritsi magneesiumsulfaadiga, et turgutada ja tugevdada

Magneesiumil on tähtis roll fotosünteesis. Fotosünteesi käigus sünteesib taim suhkruid, mis koos kaaliumiga langetavad rakumahla külmumispunkti. Lisaks soodutab magneesium juurestiku kasvu: sügavamale ulatuvate juurtega taim saab vett kätte sügavamatest mullakihtidest. Talvekindluse parandamiseks pritsi taimi suve lõpus magneesiumsulfaadiga.

Püga

Okaspuude sügishoolduse osa on ka pügamine. Elupuuhekki soovitatakse pügada vastavalt vajadusele kord-paar suvel ja siis augustis-septembris, kui kasv on lakanud. Kuusehekki püga üks kord aastas, näiteks juulis-augustis või varakevadel enne kasvuperioodi algust. Püga vaid sama aasta juurdekasve, sest okaspuu ei taastu vanema oksa pealt lõigates nii, nagu lehtpuud (välja arvatud jugapuu).

Kaitse konteinertaimi

Konteinerites kasvavaid okaspuid kasta sügisel nii kaua, kuni muld külmub. Kui konteinertaimi on rohkem, siis on hea nad tuulte eest kaitstud kohta kokku koguda ja talveks kinni katta. Soojusta konteinerid pealt ja külgedelt näiteks koorepuru ja talvekattega ning kata vettpidava materjaliga. Kaitse võra külmade tuulte ja intensiivse päikesekiirguse eest varjutuskangaga. Maapinnast kõrgemal rõdudel ja terrassidel asuvaid konteinereid tuleks ka altpoolt külma eest kaitsta.

Seo samba- ja kerakujulisi okaspuid

Okaspuude sügishoolduses on oluline osa ka puude sidumist. Seo samba- ja kerakujuliste okaspuude võrad sügisel enne külmi talveks nööriga kinni, et paks raske lumi neid vormist välja ei vajutaks.

Varjuta

Varakevadise päikese suhtes on eriti õrnad noored okaspuud. Varjutuskangas tuleks okaspuudele asetada juba veebruaris.

Anna okaspuudele sügisväetist

Suve lõpus – sügise alguses on paras aeg anda sügisväetist. Sügisväetises on taimedele vajalikud toitained ja mikroelemendid, mis aitavad suurendada haigus- ja talvekindlust. Fosfor ja kaalium on olulised taimede võrsete puitumisel ja toitainete varumisel järgmise aasta kasvuks ettevalmistumisel. Vältida tuleks lämmastiku andmist sügisel, sest see muudab taimed talveõrnaks.
Baltic Agro Sügisene okaspuuväetis on spetsiaalselt okaspuudel sügishooldusele välja töötatud väetis, mida soovitame kasutada normiga 40-100 g/okaspuu kohta, olenevalt taime suurusest. Väeta alates augusti keskpaigast kuni septembri keskpaigani. Jälgi kasutusnorme!

Istuta

Okaspuude sügishooldus algab juba augusti keskpaigast, millest alates kuni septembri keskpaigani on sobiv aeg okaspuude istutamiseks. Istutama peab samale sügavusele nagu istik puukoolis kasvas. Okaspuid istutamise ajal tagasi ei lõigata. Pärast istutamist kasta taimi korralikult. Taimed kohanevad uue elukohaga paremini, kui istutusauk on piisavalt suur ja muld hästi ette valmistatud. Istutusauk võiks olla 2-3 korda sügavam ja laiem kui juurestik.

Puude jaoks valmista ette 50-70 cm sügavune istutusauk. Istutusaugus peab olema piisavalt ruumi, et istiku juured mahuksid sinna painutamata loomulikus asendis. Vajadusel võib pikemaid juuri kärpida.

Kui istutate taimi kase, vahtra või tamme lähedusse, on soovitav istutusaugus kasutada juuretõkkekangast – see aitab ära hoida puude juurte tungimist istutusalasse. Nii kindlustad uue taime vee- ja toitainevarud. Istutusaugu mulla parandamiseks lisa komposti või väetist ning aialupja. Väetiseks sobib hästi sügisväetis – 1,5-2 dl taimele. Savika mulla puhul aitab liiva lisamine pinnast õhulisemaks muuta.

Heki istutamisel on heaks abiliseks pingutatud nöör, mis aitab rida sirgena hoida. Istiku kaitsmiseks umbrohtumise ja kuivamise eest kata mullapind 5-7 cm paksuselt puukooremultšiga või kasuta kookosmatti.